torsdag 26 mars 2009

Cabane à sucre

Idag var jag på skolutflykt till en s.k. cabane à sucre eller sugar-shack som de säger på engelska. Det är vanligtvis (och så även denna gång) en liten gård ute på landsbygden där de tillverkar egen lönnsirap. Lönnsirap görs på den sav som finns i lönnträden. Kokar man saven får man lönnsirap, kokar man lönnsirapen får man sirapskola och kokar man sirapskolan får man lönnsirapssocker. Förr i tiden brukade man sätta kranar direkt i stammarna på träden och hänga en hink under som saven kunde droppa i. Nu för tiden sätter de in slangar som transporterar saven direkt in i produktionen.


Dåtid vs. nutid

Först bjöds vi på mat som tillagats med hjälp av lönnsirap. Det var korv, skinka, ärtsoppa, bönor, creps etc.


Långbord med socker i olika former

Utomhus bjöds det sedan på tire sur la neige, vilket ungefär betyder lönnsirapskola på snön. Alla utrustades med varsin glasspinne och sedan hällde de kolan på snö som de preparerat. Det vi fick göra var att vänta till det stelnat lite och sedan rulla ihop det till varsinn kola-klubba med snö/is-strössel. Mums!


Tire sur la neige

Hela dagen var en enda lång sockerchock som jag gärna provar på igen!
Emma

Inga kommentarer: